مصاحبه ی من در نشریه گزارش موسیقی شماره 62

ساخت وبلاگ

دوستان، همان طور که بهتون قولش رو داده بودم، قرار بر اینه که در مورد کتاب و چیزهایی پیرامون اون به طور مبسوط بحث کنم و فکر می کنم که بهتره در ابتدا به نظرات خودم-اوایل چاپ کتاب- بپردازم و سپس به سراغ دیدگاه های خودم در زمان حال بپردازم. در این جا مصاحبه ی من با نشریه ی گزارش موسیقی در آذر ماه 1392 در شماره 62 این نشریه می خوانید:

سفیرِ جوان موسیقی کلاسیک

کتابِ "برترین ویولنیست های کلاسیک جهان" تازه ترین اثر در عرصه موسیقی توسط "مازیار رئیسی" گردآوری و در دسترس علاقمندان قرار گرفته است.نویسنده نوجوان این کتاب ترویج شنیداری موسیقی فاخر و شناخت آثار اجرا شده بزرگان این عرصه را انگیزه اصلی گردآوری این اثر ارزشمند دانسته و امیدوار است گامی در جهت شناسایی این هنر برداشته باشد.مازیار رئیسی متولد 1375 و دانش آموز رشته علوم انسانی است. او به عنوان هنرآموز ویولن نزد اساتیدی چون فروغ الدین ترین پیشه،مانی جعفر زاده،سیاوش ظهیرالدینی،سعید علیجانی و مانی فرضی حضور داشته است. در باره کتاب با این پژوهشگر جوان به گفتگو نشسته ایم:

-انگیزه اصلی شما از گردآوری این مجموعه چه بود؟

من به موسیقی فاخر بسیار علاقه مندم و دوست داشتم تا بتوانم با شیوه مناسبی این علاقمندی را با دیگران به اشتراک بگذارم آن هم در جایی که به علت عدم آموزش صحیح ،گروه کثیری از همسالان من اطلاع چندانی از کم و کیف شنیداری این نوع از موسیقی ندارند. متاسفانه در رابطه با ساز ویلن و نوازندگان خاص آن هم اطلاع افراد بیشتر در حوزه نوازندگی ویلن ایرانی است در جایی که این ساز دارای جایگاهی جهانی و توانایی های اجرایی بسیار بالاتری از اجراهای ایرانی است.آثار نوشتاری هم در رابطه با شناخت این عرصه نوازندگی در دسترس قرار نداشته و حتی در سایت های فارسی اینترنتی هم اطلاعات چندانی وجود ندارد. در اینجا بود که فکر گردآوری مجموعه ای برای معرفی بزرگان این عرصه در ذهنم شکل گرفت.امیدوارم این مجموعه که با زحمت زیاد گردآوری شده بتواند تا حدودی به معرفی هنرمندان این عرصه کمک کند و لوح فشرده ای که مجموعه بهترین اجرا های این بزرگان را در خود دارد نیز این آشنایی را مضاعف کرده باشد.

-گزینش بزرگان این عرصه چگونه صورت پذیرفت؟

کتاب به معرفی پنجاه نفر از برترین های این رشته پرداخته است. مسلم است که معیار هایی برای این انتخاب در نظر داشتم که بر اساس مجموعه آثار به اجرا در آمده،شهرت جهانی و بررسی حضور و مشارکت این افراد با رهبران ارکستر در کشورهای مختلف و هم چنین نواختن قطعات معروف و تکنیکی به همراه استفاده از ساز های معروف و ارزشمندی چون استرادیواریوس،گوارنریوس،ریگاتزی و ... بوده است.البته همان طور که در مقدمه کتاب اشاره کرده ام تعداد این افراد بیش از اسامی ذکر شده در این مجموعه بوده و پس از معیار هایی که برشمردم سلیقه شخصی ام هم بی تاثیر در این انتخاب نبود. انتخاب آثار موجود در لوح فشرده هم با دقت بسیار انجام شد. در نظر بگیرید از میان مجموعه آلبوم های هر یک از نوازندگان بخواهید تنها یک اثر را به عنوان نمونه انتخاب کنید تا شاخص کاری آن هنرمند باشد. برای این انتخاب حتی به سایت های هواداران این افراد هم مراجعه کردم تا بررسی دقیقی از اثر مناسب انتخابی داشته باشم.حضور برخی از افراد هم مربوط به دوره ای بوده که اثر ضبط شده ای از ایشان در دسترس نیست و به این سبب مجبور شدم نمونه ای از کارهای آهنگسازی هنرمند را با اجرای یکی از همان پنجاه نفر ،در لوح فشرده بگنجانم.ممکن است تعداد کمی از این آثار برای مخاطب عادی از جذابیت چندانی برخوردار نباشند اما در نظر داشته باشید که حق انتخابی هم برای برگزیدن اثر در این رابطه وجود نداشت چرا که تعداد آثار به جا مانده برخی از این افراد انگشت شمار است.من سعی بسیاری در ارایه بهترین نمونه ها داشتم و امیدوارم که در این انتخاب موفق بوده باشم.

-بااین وجود به نظر می رسد این مجموعه ارایه شده کاملا منحصر به فرداست؟

بی تردید نمی توان این ادعا را داشت. جستجوی من در منابع چاپی و سایت های اینترنتی نمونه مشابهی را نشان نداد. اگر هم نمونه ای باشد باعث افتخار خواهد بود چون هدف من تنها اشاعه این هنر است.در هنگام جستجوی مطالب ، یکی از مشکلات بزرگ عدم دسترسی به اطلاعات بود.حتی در سایت های اینترنتی هم مجبور به ترجمه اطلاعات بودم. با وجود سادگی مطالب ارایه شده در سایت های خصوصی برخی از این افرادِ معرفی شده و سایت های هوادارای آن ها ، برای من که تخصصی در زمینه ترجمه نداشتم ،کار وقت زیادی گرفت تا بتوانم معانی تخصصی را بدون غلط در متن به اجرا گذارم .این مسئله باعث شد تا چندین بار متن اصلی ویرایش شود. مطمئن هستم که هنوز هم کارِ بی نقصی نیست و امیدوارم با نقد آن بتوانم در چاپ بعدی این اثر کار کاملی را ارایه دهم.

- معرفی افراد از تناسب چندانی نسبت به یکدیگر برخوردار نیستند؟

درست است زیرا محدوده مشخصی برای کارکردهای شخصی این افراد وجود ندارد. برخی به سبب حضور در گذشته های دورتر آثار چندانی از ایشان موجود نیست و اطلاعات کمی هم از زندگی شان در دسترس است و در مقابل گروهی از معاصران هم امکان اجراها و آلبوم های به روزتری را داشته اند. من سعی کردم در حد توان و امکانات از مجموعه این اطلاعات در کتاب استفاده کنم.مطمئن هستم مجموعه این محدودیت های منابع و آثار باعث خواهد شد جای کار برای ارایه بهتر و کامل تری از این گونه مطالب در آینده نزدیک توسط کارشناسان این عرصه ایجاد کرده باشم.این کتاب اولین گام برای شناخت است و ادعایی در کامل و بی نقص بودن آن ندارم.اما با اطمینان خاطر امکان استفاده آن برای مخاطب عام و دوستداران موسیقی به جهت سادگی ارایه مطالب وجود دارد.در هر حال مطالعه هر چند مختصر زندگی نامه این هنرمندان ، توام با شنیدن نمونه ای از آثار ایشان لذت مضاعفی را خواهد داشت.

در پایان توصیه اکید دارم برای شنیدن لوح فشرده شتابزده عمل نکنید. نمونه اجرا ها حدود پنج ساعت از حجم لوح فشرده را در بر دارد.شنیدن هر قطعه ای با دقت بسیار و در زمانی متمایز از دیگر قطعات کمک بیشتری به شناختِ هر اثر و نحوه اجرای متفاوت آن نسبت به دیگر آثار خواهد داشت. ایجاد علاقه می تواند باعث رشد و شکوفایی این هنر شود و حتی برای هنر آموزان مبتدی نیز بدون این شناختِ ابتدایی، تنها آموزش اتودها کاری عبث و بی فایده است.

-آیا حذف و اضافاتی را برای چاپ بعدی در نظر دارید؟

حذف که خیر اما اضافاتی که از قلم افتاده حتما توام با اصلاحات انجام خواهد شد. برای مثال شرح تصویر روی جلد که از قلم افتاده است. این تصویر متعلق به هنرمند بزرگ ایزاک پرلمن است که ساز استرادیواریوس خود را جلوی صورت گرفته است.از طرفی در انتظار انتقادات کتاب از جانب کارشناسان و مخاطبان هم هستم تا بتوانم در چاپ بعدی ،اثر مناسب تری را در اختیار دوستداران این هنر قرار دهم.

+ نوشته شده در دوشنبه بیست و هفتم دی ۱۳۹۵ساعت 13:20 توسط مازیار رئیسی |
وبلاگ ویولنیست جوان...
ما را در سایت وبلاگ ویولنیست جوان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : maziyarraissio بازدید : 183 تاريخ : دوشنبه 9 مرداد 1396 ساعت: 22:55